Založ si blog

Je les stále iba lesníckym experimentom?

História lesníctva, tak ako to radi lesníci často prízvukujú, je stará zhruba 200 rokov. Prvé vysoké školstvo lesnícke vzniklo na pôde Baníckej akadémie založenej Máriou Teréziou v Banskej Štiavnici.

(foto: Milan Ďurica)

Z dôvodov predovšetkým baníckych sa rozvíjalo aj lesníctvo nakoľko sa pre banské štôlne a stroje spotrebúvalo značné množstvo dreva. Od tohto obdobia začínajú aj lesnícke experimenty. Pokusy s introdukciou drevín a ich hospodárskym využitím sú známe a pozostatky týchto nevhodných postupov sa dajú nájsť po celých Štiavnických Vrchoch. Porasty Duglasky tisolistej, borovice hladkej, pagaštanov konských a i. je možné nájsť prakticky roztrúsene po celom pohorí. Z niektorých drevín sa vďaka takýmto experimentom na prírode stali doslova monštrá. Jedná sa v súčasnosti o kategóriu inváznych a vo voľnej prírode agresívne sa šíriacich drevín (agát biely, pajaseň žliazkatý, javorovec jaseňolistý,…). V neskorších obdobiach, po zistení sterility a slabom prírastku niektorých drevín, sa od geograficky nepôvodných drevín upustilo, avšak stanovištne nepôvodné druhy ako hospodársky významné dreviny sa vysádzali ďalej. Tak vznikali predovšetkým monokultúry smreka obyčajného v nadmorských výškach od 300 – 400 m.n.m., borovice lesnej a čiernej po celom Slovensku. Ďalším „významným“ experimentom boli lesnícke meliorácie. Je to kapitola sama o sebe. Spomeniem len napr. zahrádzanie bystrín a horských tokov, odstreľovanie dier pre výsadbu borovíc dynamitom na vápencových „spustnutých“ plochách v Slovenskom Krase, odvodňovanie slanísk a rašelinísk či hnojenie zasolených pôd a pod. Neviem či sú tieto experimenty nejako ospravedlniteľné. O jedinečných biotopoch, na ktoré sú habitatovo viazané kriticky ohrozené druhy živočíchov a rastlín, boli poznatky už aj v totalitnom režime.

(foto: Milan Ďurica)

Isté obrodenie prišlo až príchodom ekologických vied na lesnícku Technickú univerzitu vo Zvolene vo forme vzniku Fakulty ekologíe a environmentalistiky. Vznik fakulty v takomto prostredí určite nebol ľahký. Mám vo veľkej úcte jej zakladateľov, ktorí dozaista aj napriek pohŕdaniu úspešne vytvorili plodné ekologické a ochranárske podhubie. Dnes už žiaden lesník nemôže povedať, že nevie čo lesný ekosystém je. Prečo teda experimenty pokračujú aj v 21. storočí? Zachraňovať les pred podkôrnou kalamitou jeho spílením? Ochrana tokanísk tetrova výrubom tokaniska na holo?

(foto: Milan Ďurica)

Extremistické vyjadrenia typu: „Každý strom musí byť raz spílený inak nemá pre ľudí žiaden prínos“. Lesnícka legislatíva je tak neúplná a nezmyselná že to vyznieva až ako oxymoron. Spomeniem len pár zaujímavostí. Les je podľa lesného zákona len taký lesný ekosystém, ktorý rastie na lesnom pôdnom fonde. Lesný porast ktorý sa vyvinie na ornej pôde či trvalom trávnom poraste teda podľa tejto definície lesom nie je. Z toho v praxi vznikajú zaujímavé paradoxy. ale o tom niekedy nabudúce. Viac o danej problematike som písal vo svojom predchádzajúcom článku: Zákon o lesoch lesom škodíJe teda ešte v dnešnej dobe miesto na lesnícke experimenty, alebo by sa mali lesníci viac zaujímať o ekologické a vedecky podložené fakty a menej sa upínať na nie celkom úspešnú lesnícku minulosť?

(foto: Milan Ďurica)

 

 

 

Zákon o lesoch lesom škodí

11.06.2018

Už dlhšie som plánoval napísať menšiu úvahu – článok o lesnom zákone (326/2005 Z.z.) konkrétne o kategóriách lesov. Lesný zákon podľa §12 rozoznáva tri typy lesov a to: ochranné lesy, lesy osobitného určenia a hospodárske lesy. Ochranné lesy sú lesy, ktorých funkčné zameranie vyplýva z prírodných podmienok. V týchto lesoch sa musí hospodáriť tak, aby plnili [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Milan Ďurica

Mysli globálne, konaj lokálne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3860x
Priemerná čítanosť článkov: 1930x

Autor blogu

Kategórie