Založ si blog

Zákon o lesoch lesom škodí

Už dlhšie som plánoval napísať menšiu úvahu – článok o lesnom zákone (326/2005 Z.z.) konkrétne o kategóriách lesov. Lesný zákon podľa §12 rozoznáva tri typy lesov a to: ochranné lesy, lesy osobitného určenia a hospodárske lesy.

Ochranné lesy sú lesy, ktorých funkčné zameranie vyplýva z prírodných podmienok. V týchto lesoch sa musí hospodáriť tak, aby plnili účel, na ktorý boli vyhlásené. Môžu to byť lesy na mimoriadne nepriaznivých stanovištiach, vysokohorské lesy na exponovaných svahoch či pôdoochranné lesy.

Lesy osobitného určenia sú lesy, ktoré boli za také vyhlásené a ktorých účelom je zabezpečovanie špecifických potrieb spoločnosti, na ktorých zabezpečenie sa významne zmení spôsob hospodárenia oproti bežnému hospodáreniu. Za takéto lesy sa zvyčajne vyhlasujú lesy v ochranných pásmach vodárenských zdrojov, liečivých zdrojov minerálnych vôd, prímestské lesy s významnou zdravotnou, kultúrnou alebo rekreačnou funkciou, lesy v chránených územiach a i..

Mestské lesy v Bratislave su klasifikované ako lesy osobitého určenia. (foto: Jakub Mrva)

Posledná kategória najčastejšie prevládajúca na Slovensku sú hospodárske lesy. Sú to vlastne všetky lesy, ktoré nie sú ochrannými lesmi alebo lesmi osobitného určenia a ktorých účelom je produkcia dreva a ostatných lesných produktov.

Je dobré ešte pripomenúť lesnícke ponímanie čo je to les: Lesom je len taký lesný ekosystém, ktorý tvorí lesný pozemok (zaevidovaný ako lesný pôdny fond) s lesným porastom. Z daných definícií typov lesa teda vidieť, žeby sa malo predovšetkým v ochranných lesoch a lesoch osobitného určenia hospodáriť tak, aby sa zabepzečili špecifické potreby spoločnosti.

Je zarážajúce, že sa nespomínajú priamo mimoprodukčné funkcie lesa a ich zabezpečovanie osobitným spôsob hospodárenia. Táto nejednoznačnosť a prílišné zovšeobecňovanie pri popise ochranných lesov a lesov osobitného určenia v realite spôsobuje to, že častokrát sa nám stáva, že dané typy lesov sú ťažobnou činnosťou paradoxne viac poznačené ako hospodárske lesy! Uvediem jeden príklad z Bratislavy: V Lesnom celku Bratislava, ktorý obhospodarujú štátne Lesy SR, je percentuálna ťažba z celkovej zásoby v lesoch Malých Karpát pri hospodárskych lesoch 17,9 % pri ochranných 4 % avšak pri lesoch osobitného určenia až 19,6%. Z daného vyplýva, že objem ťažby plánovaný v lesoch, v ktorých by mala byť prioritná ochrana prírody a zabezpečenie mimoprodukčných funkcií lesa, je skutočne pri zostavovaní programov starostlivosti o les neakceptovaná a prehliadaná. Naviac v takýchto lesoch Lesy SR ťažia často pravé tým najnevhodnejším podrastovým spôsobom – clonným rubom, ktorý sa častokrát svojím negatívnym vplyvom rovná holorubom.

Z uvedeného je zrejmé, že šetrné spôsoby hospodárenia ako je výberkový hospodársky spôsob – účelový výber (čo znamená extenzívnejší a šetrnejší spôsob hospodárenia) nevyužívajú a Lesy SR ho v dostatočnej miere neaplikujú v praxi, keďže zákon im to explicitne neprikazuje. Mimovládne organizácie a občianske združenia angažujúce sa v ochrane prírody, ale aj experti v oblasti ekológie, životného prostredia ako aj ochranári či široká verejnosť preto v súčasnosti čoraz viac apelujú na zastavenie ťažby v oblastiach predovšetkým prvých dvoch kategórií a prehodnotenie súčasného spôsobu hospodárenia.

Preto pokiaľ chceme žiť v krajine obklopenej lesmi, ktoré nebudú evidované len na papieri ako lesný pôdny fond, je potreba podporiť ochranárske organizácie, ktoré sa vo Vašom okolí vyskytujú.

My v OZ Iniciatíva Naše Karpaty sa prioritne zaoberáme pravé touto problematikou predovšetkým v oblasti Bratislavy a bratislavského kraja.

Je les stále iba lesníckym experimentom?

05.11.2018

História lesníctva, tak ako to radi lesníci často prízvukujú, je stará zhruba 200 rokov. Prvé vysoké školstvo lesnícke vzniklo na pôde Baníckej akadémie založenej Máriou Teréziou v Banskej Štiavnici. (foto: Milan Ďurica) Z dôvodov predovšetkým baníckych sa rozvíjalo aj lesníctvo nakoľko sa pre banské štôlne a stroje spotrebúvalo značné množstvo dreva. Od tohto [...]

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

Milan Ďurica

Mysli globálne, konaj lokálne.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 3861x
Priemerná čítanosť článkov: 1931x

Autor blogu

Kategórie